Ste náš 871819 návštevník.
Dnes bolo na stránke 0 ľudí. Online: 0.


        Maxitrdeln9k

 

Späť

 

 

trdlo

Čo potrebujeme na výrobu skalického trdelníka:
1 kg pšeničnej múky
5-8 vajec
droždie
mlieko
kryštálový cukor
soľ, muškátový orech, rum, citrón, posekané vlašské orechy (alebo mandle, marhuľové jadrá), bravčová masť, rastlinný tuk, vanilkový cukor, mletý cukor

Postup:
Z droždia, mlieka, a kryštálového cukru sa pripraví kvások, zmieša sa so pšeničnou múkou, k tomu sa pridá kryštálový cukor, 8 žĺtkov, 4 bielka, soľ, rum, citrón, pomletý muškátový orech. Všetko sa to zmieša a pripraví sa jemné cesto, ktoré sa nechá pri izbovej teplote vykysnúť po dobu  30 min. Vykysnuté cesto sa rozdelí na bochníky o hmotnosti 250g – 500g. Z bochníkov sa vyšúľa pletenec o priemere  5-8 cm a dlhý cca. 1m. Takto pripravený pletenec sa nechá ešte dokysnúť  15 min. Následne sa natáča na drevené pomastené tzv.„trdlo“( väčšinou z hruškového dreva vyrezaný „ valček“), položené na kopyte. Natočený pletenec sa  potrie rozšľahanými bielkami, posype sa posekanou zmesou orechov a pečie sa pri sálavom teple z pripravenej pahreby alebo žiariča, kde sa pri neustálom otáčaní a občasnom pomastení pečie do zlatista 15 min. Upečený trdelník sa nechá vychladnúť, miernym poklepaním sa stiahne z trdla , položí sa na papier a vyfúkne. Trdelník sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.